pátek 1. června 2012

Pohádka o běhání, co ničí kolena

Už jste se osobně někdy setkali s člověkem, který měl zničené klouby prokazatelně a čistě z běhání? Pokud věříte pohádce v drcení kloubů "miniskoky", z nichž se běh v podstatě skládá, pak nejspíš ano a pokud zatím ne, s největší pravděpodobností se vám to stane.

Má-li člověk strach a sklon vidět vlka i v lesoparku, pak ho tam prostě dřív nebo později uvidí.

Holá pravda prostá pohádek a přejemnělých obav je ale jednoznačná. Běhání má posilující účinek.

Životnost lidského těla není neomezená, i našemu stroji se hardware opotřebovává a nezabráníme tomu, ať už ho budeme chránit jakkoli. Cílem zdravého a zdravě smýšlejícího člověka je opotřebování co nejvíce zpomalit a oddálit. Jedním z nejlepších, ne-li vůbec nejlepším způsobem, jak zpevnit kolena, je pak právě běh.

Ničení kloubů, rozvoj osteoartrózy v koleni, běháním prokázáno nebylo, naopak běh má prokazatelný účinek na zpevnění kloubů, tedy všeho, co je drží.

Tělo má úžasnou vlastnost se adaptovat na zátěž. Budeme-li pravidelně a správnou technikou, zatěžovat kolenní klouby, tělo se nám odvděčí zpevněním všech tkání, které ho drží a odtlumují.

Běh je pro člověka tak přirozený jako dýchání a bát se ho je stejné, jako bát se pořádně používat plíce.

Odložte proto strach a až překonáte začátky a dětské běžecké "bolístky" z nezvyku, zjistíte, že ten vlk, kterého jste se tak báli, je vlastně hodné a učenlivé štěně.

Žádné komentáře:

Okomentovat